Verslag Meet up 11 december 2017 - Baas over eigen gezondheid

Ondanks de winterse omstandigheden wisten behoorlijk veel mensen de weg te vinden naar de 3e Meet up afgelopen maandag 11 december in Utrecht. De Social Impact Factory, dichtbij het centraal station van Utrecht, bleek een uitstekende locatie te zijn om informatie uit te wisselen met elkaar, om te brainstormen over prioriteiten in de zorg, en om gezamenlijk een advies te geven aan het Informatieberaad. De eenheid van taal bleek men erg belangrijk te vinden, en ook de regie op de eigen gezondheidszorg.

Met 200 aanmeldingen en 16 workshops zat de Meet Up weer vol en was  het een inspirerende dag. De opzet was dit keer anders, omdat er meer tijd was om met elkaar van gedachten te wisselen. Uiteindelijk leverde dit een lijst op met impactvolle kansen voor de zorg, en zijn er ook concrete acties voor het Informatieberaad geformuleerd. Bijvoorbeeld:  Zorg voor zichtbaarheid van goede initiatieven en stimuleer schaalvergroting hiervan.

Waar ging de zorgvoorziening fantastisch?

De dag werd voorgezeten door Jan Jaap in den Maur, die de mensen uitnodigde om een voorbeeld te noemen van een situatie waarin het delen van zorginformatie fantastisch ging. Opvallend was dat mensen veel eerder negatieve voorbeelden voorhanden hadden, maar dat de positieve er zeker ook waren. Ook de voorzitter van het Informatieberaad Erik Gerritsen werd naar zijn verhaal gevraagd. Hij liet een filmpje zien van Niels Schuddeboom, met een spastische handicap. Recent overleed hij aan de gevolgen van kanker, maar hij was een inspirerend ondernemer, waarbij techniek ervoor zorgde dat hij normaal aan de samenleving kon deelnemen.

Rond het middaguur waren er allerlei verschillende workshops. Zoals een workshop over de ervaringen van een PGO in de revalidatiezorg. Anja van der Heide van UMCG:  We moeten kleine stapjes zetten om te kijken welke persoonlijke data de artsen direct kunnen gebruiken. Ze verwees naar een filmpje op YouTube waarin meer uitleg is te vinden over IkDus. Lester du Perron en Tijs Stehman gaven een presentie over Dokter Media, waaraan een quiz vooraf ging. Een vraag was bijvoorbeeld: Stel u wordt vervoerd van ziekenhuis A naar ziekenhuis B, hoe denkt u dat uw medische gegevens overgedragen worden? Iemand riep al Via ducktape – met een brief op je borst! En inderdaad bleek dat het meestal via geprinte brief gaat - een stuk minder veilig en veel privacygevoeliger dan via de mail of een online systeem.