Verslag Meet up 26 juni 2017

Het ministerie van VWS opende afgelopen 26 juni haar deuren voor een breed publiek om kennis te delen en samen te werken aan de informatievoorziening in de zorg. Op deze pagina vindt u een kort verslag van de dag.

Maar liefst 450 mensen kwamen vandaag naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om deel te nemen aan kennis-sessies over informatievoorziening in de zorg. De sessies gingen vooraf aan de openbare vergadering van het Informatieberaad.

(Mensen lopen en staan in een lange gang met hoge tafels. Op een bord staat: Plenaire zaal. Deelnemers staan te luisteren naar een man op een podium.)

LEVENDIGE MUZIEK

Het leuke van de zorg in Nederland is dat niemand de baas is.
En als niemand de baas is, moet je het met z'n allen doen.
Waarom doen we het nou eigenlijk?
En dan is een beetje het jargonachtige verhaal: we willen op termijn de zorg beter, toegankelijker en betaalbaarder maken.
ERIK GERRITSEN: Dus het is belangrijk dat we ook maximaal gebruikmaken van digitale technologie, e-health maar dat kan alleen gaan vliegen als er een vruchtbare grond is als er standaarden zijn, als de systemen met elkaar kunnen praten en als het ook betrouwbaar is om ermee te praten.
Dat kun je alleen voor elkaar krijgen als je het samen doet als je de ongelooflijke energie die er al is in het ecosysteem van Nederland als je die maximaal benut en bij elkaar brengt en dat zie je hier gewoon gebeuren.
Ik bedoel, je doet via sociale media een uitnodiging uit en voordat je het weet, is het VWS-gebouw vol met ruim 400 mensen die allemaal hun verhalen komen vertellen.
MICHAEL STRÜBIN: Everybody gathers their data measures how many steps they've taken today.
But unless we connect them somehow to the health care system that data is useless for the health care system.
We've just had our first session. Our meeting room had a capacity of ten people and we had overflow. We had about twenty-five people there and we had fabulous Q&A, we had wonderful interest from other people.
BEATKA HASELBEKKE-HOVANCOVA: Ik ben hier omdat ik bezig ben met een project.
Het gaat over de medische overdracht tussen het ziekenhuis en VVT-instellingen. En ik loop tegen een aantal problemen aan.
Die zijn ziekenhuisoverstijgend, eigenlijk.
Ik wil graag dit hier op landelijk niveau met alle betrokkenen bespreken.
En ik kan met hun input zeker wat doen en ermee aan de slag gaan.
NINA VAN LOON: Ik denk dat de informatie-uitwisseling en informatievoorziening in de zorg goed gaan, maar veel beter kunnen.
En daarom zijn we ook vandaag hier bijeen omdat iedereen ideeën mag pitchen eigenlijk over hoe het dan beter moet of kan en via inspirerende sessies ook weer ideeën kan opdoen.
INEKE HAZELZET: Het is hier een perfecte gelegenheid om alle spelers uit het veld te ontmoeten die iets met gezondheidszorg te maken hebben.
STRÜBIN: Standards and interoperability, when you think about it long enough is the thing that makes everything else happen.
And we would like to think that people come away from this meeting today with more awareness about that.
De toekomst voorspel je het beste door haar zelf te maken en dat doen we hier.
Wonderful organization, Dutch friendliness.
It doesn't always fit together, but today I really felt welcome. It was wonderful.

(Aldus Michael Strübin. Beeldtekst: www.informatieberaadzorg.nl. Samenwerken aan een duurzaam informatiestelsel voor de zorg. Daaronder staat het logo van het Informatieberaad.)

DE LEVENDIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT

Programma op hoofdlijnen

09.30 -10.00
Ontvangst
 

Ontvangst op het Ontmoetingsplein.

10.00 –10.45
Opening door Erik Gerritsen
 

Plenaire opening door Erik Gerritsen, secretaris-generaal Ministerie van VWS en voorzitter Informatieberaad.

10.45 –11.00
 

Naar de zalen.
 
11.00 –15.00
Workshops
 

Gedurende de dag worden verschillende lezingen, kennis-deel-sessies, workshops en demo's en praktijksessies gegeven. Het ontmoetingsplein is doorlopend geopend voor netwerken en lunch. Bekijk ook het overzicht van alle activiteiten.

15.00 – 15.15
 
Naar de plenaire zaal.
 
15.15 – 15.45
Afsluiting
 

Plenaire afsluiting door Erik Gerritsen.

15.45 – 16.00
 

Naar de vergaderzaal of bedrijfsrestaurant.
16.00 – 18.00
Vergadering

 

Vergadering Informatieberaad Zorg. Bekijk de agenda.

Tevens te volgen op de schermen in het bedrijfsrestaurant.

18.00 – 19.30

Borrel en netwerken op het Ontmoetingsplein.