Geslaagde Meet up krijgt vervolg

Maar liefst 450 mensen kwamen op 26 juni 2017 naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om deel te nemen aan een Meet up met kennis-sessies over informatievoorziening in de zorg. Het ministerie had de volledige 4e verdieping leeggemaakt om plaats te bieden aan 42 lezingen en workshops. De sessies gingen vooraf aan de vergadering van het Informatieberaad, die live te volgen was.

Onder de belangstellenden waren software-ontwikkelaars, patiënten, artsen, informatiespecialisten, hoogleraren en bestuurders. De oudste deelnemer was een vrouw van 89 en de jongste was een baby van 10 maanden. De onderwerpen die aan de orde kwamen gingen over onder meer ‘big data’, zorginformatiebouwstenen, Medmij, FHIR, RSO en het belang van standaarden. Mensen deelden enthousiast hun kennis en zochten elkaar op om samen te werken aan betere informatievoorziening in de zorg.

“De sfeer lijkt anders dan andere jaren”, zei Richard Brohet, genetisch epidemioloog en biostatisticus bij ziekenhuis Isala in Zwolle. “Waar vroeger iedereen veel frustratie voelde bij  wat er fout gaat aan informatievoorziening in de zorg, lijkt er nu meer bereidheid om samen met anderen de schouders er onder te zetten en tot mooie oplossingen te komen. Zelf probeer ik in mijn ziekenhuis de directie mee te krijgen om te investeren in ICT, maar dat is niet gemakkelijk. Dat ze beter met mensen om kunnen gaan dan met ICT, hoor je vaak. Hier spreek ik mensen die me begrijpen en die me kunnen steunen om door te gaan.”

Ook Ronald Cornet, universitair docent bij het AMC, denkt dat er een goede beweging gaande is. “Zelf heb ik deze ochtend een workshop gegeven over Duurzame dossiervoering. Dat ging over dat zorgprofessionals zo’n 30 procent van hun tijd besteden aan het elektronisch vastleggen van een patiëntendossier. We hadden achteraf een mooie discussie waarbij ik het idee heb dat we van elkaar leren.”

Secretaris-generaal Erik Gerritsen beaamde de beweging die mensen voelden. Hij demonstreerde dat aan de hand van een populair YouTubefilmpje (First Follower: leadership lessons from dancing) waarin je ziet  hoe één jongen in een groep waarin iedereen op het gras zit, ineens begint te dansen. Vervolgens komt er een klein groepje volgers bij, en daarna begint de hele massa mensen te dansen. “Wij zijn als die eerste volgers. Er is een onderstroom en we voelen dat het naar een bovenstroom gaat en dat we ruimte moeten geven aan de energie die er is.”

Zo moet er volgens Gerritsen ruimte komen voor meer e-health. “We moeten dingen opschalen en als een ecosysteem laten floreren.” Als voorbeeld liet hij een ander filmpje zien, waarin Tim Kroesbergen vertelt wat e-health voor impact op hem heeft. Hij heeft broze botten maar sinds hij gebruik maakt van e-health heeft hij veel meer zelfvertrouwen gekregen.

Terugkijkend op de ochtend en middag, waren er geen negatieve geluiden. Er waren vele nieuwe contacten gelegd, de verwachting was dat betere inzet van ICT voor betere kwaliteit van zorg en tot minder belasting voor zorgverleners gaat leiden. Er klonken enthousiaste geluiden toen Erik Gerritsen vroeg of de Meet up voor herhaling vatbaar was. Het zal dan zijn tijdens de volgende bijeenkomst van het Informatieberaad: 25 september.