Denk mee over de vrijwillige samenwerking van Europese landen in het eHealth Network

De Europese Commissie roept geïnteresseerden op het snijvlak van zorg en ICT op om tot 6 februari 2019 mee te denken over de vrijwillige samenwerking van de Europese landen in het eHealth Network. Deze samenwerking richt zich op het mogelijk maken van het over de landsgrenzen heen veilig en betrouwbaar uitwisselen van zorggegevens, zoals de patiënt samenvatting. Zo weet een arts in Frankrijk bijvoorbeeld voor welke medicijnen jij allergisch bent als je tijdens het skiën hard bent gevallen. Hiervoor wordt een Europese uitwisselingsinfrastructuur opgezet, de eHDSI. De Europese Commissie vraagt in een open consultatie om reacties op de juridische grondslag van het functioneren van het eHealth Netwerk.

Via deze link kunt u rechtstreeks input leveren voor de open consultatie.

Het eHealth Network is een vrijwillig netwerk van EU-lidstaten. Het heeft zijn juridische basis in Richtlijn 2011/24/EU, die gaat over de rechten van patiënten bij grensoverschrijdende zorg. Nederland wordt in het eHealth Netwerk door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vertegenwoordigd. In Uitvoeringsbesluit 2011/890 wordt het functioneren van het eHealth Netwerk geregeld. De voorgenomen herziening van dit Uitvoeringsbesluit heeft als voornaamste doel de rol van het eHealth Netwerk in het eHealth Digital Service Infrastructure (eHDSI) te verduidelijken.

De herziening van het Uitvoeringsbesluit 2011/890 van de Europese Commissie over het eHealth Netwerk volgt op de Mededeling over de Digitale Transformatie in Gezondheid en Zorg (COM(2018)233), die door de Commissie op 25 april 2018 is aangenomen. Het eHDSI maakt grensoverschrijdende uitwisseling van digitale recepten en patiënt samenvattingen mogelijk. In het PIEZO project wordt gewerkt aan de Nederlandse aansluiting op de Europese uitwisselingsinfrastructuur.