300 mensen bezoeken Meet Up ‘Gezonde data’

Vandaag vindt bij het ministerie van VWS de zevende Meet Up van het Informatieberaad Zorg plaats. 300 bezoekers doen inspiratie op richting een duurzaam informatiestelsel voor de zorg. Het thema van de Meet Up is ‘Gezonde data’, over het verzamelen, beheren, analyseren en toepassingen van data in de zorg.

Tijdens de Meet Up ontmoeten patiënten, zorgprofessionals, beleidsmakers en ICT-leveranciers elkaar. Verschillende organisaties laten zien hoe zij data gebruiken. Zo krijgen de bezoekers inzicht in wat het gebruik van data in de zorg oplevert en op kan leveren voor patiënten en zorgprofessionals.

Erik Gerritsen en Floortje Scheepers openen de Meet Up

Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS, opent de Meet Up en gaat in gesprek met Floortje Scheepers. Zij is hoogleraar Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg bij het UMC Utrecht. Floortje noemt drie innovatieve projecten waar zij in Utrecht bij betrokken is: Psydata, Psynet en projecten ten behoeve van wearables. En zij vertelt dat het belangrijk is om oog te hebben voor het onderscheid tussen ‘harde en zachte data’. Als arts maak je gebruik van je eigen kennis én van de informatie die je patiënt je geeft. Ervaringen van patiënten blijven een belangrijke bron van informatie voor artsen en verpleegkundigen.

Opening Meet Up 'Gezonde data'

Workshops: veel organisaties en invalshoeken

Vervolgens vertellen verschillende organisaties tijdens ruim 30 interactieve workshops over wat zij doen en willen doen met data. Denk hierbij aan de CEO-raad, MedMij, Nictiz, de NZa, NEN, het LUMC en het RIVM. Deze en nog veel meer organisaties delen hun inzichten. De bezoekers leren van en met elkaar, over onderwerpen als data-analyses met SNOMED CT, standaardisatie van data voor AI en biometrie, voorspelmodellen en over data voor actie in antibioticaresistentie.

workshops

Meer data dokters gewenst en ‘staar je niet blind op data!’

Tijdens de plenaire afsluiting gaat secretaris-generaal Erik Gerritsen in gesprek met Bart-Jan Verhoeff en Willem Brethouwer. Bart-Jan is internist-nefroloog, data scientist en CMIO. Willem is oprichter en directeur van SAMR Marktvinders en is ervaringsdeskundige. Bart-Jan pleit voor meer ‘data dokters’. Met data dokter bedoelt Bart-Jan dokters die naast hun passie voor de zorg ook een passie hebben voor data. Willem heeft als hoofdboodschap dat zorgprofessionals zich niet moeten blindstaren op data. Hij maakt het onderscheid tussen ‘dode data’ en ‘levende data’. Op basis van de dode data is tegen Willem gezegd dat hij uitbehandeld was. Vervolgens vroeg Willem om een second opinion. De nieuwe dokter keek beter naar de motivatie en sociale omgeving van Willem. Van uitbehandeld werd Willem vervolgens weer behandeld!

plenaire spreektekst

eMagazine met uitgebreide terugblik binnenkort beschikbaar

Binnenkort verschijnt op de website en via de social media kanalen van het Informatieberaad Zorg een eMagazine, met een uitgebreide terugblik op de Meet Up ‘Gezonde data’. Wil je meer in detail weten wat er tijdens de Meet Up ‘Gezonde data’ is besproken? En ben je op zoek naar een sfeerverslag in woord en beeld? Houd dan de website van het Informatieberaad en de Twitter- en LinkedIn-accounts van het Informatieberaad in de gaten!