In elk ziekenhuis een CMIO

Elk ziekenhuis heeft een CMIO nodig, vinden voorzitter Marcel Daniëls van de Federatie Medisch Specialisten en Iris Verberk, voorzitter van het landelijk CMIO-Netwerk. Zij overhandigden het visiedocument CMIO 2025 op 2 december aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). “Meer dan de helft van de Nederlandse ziekenhuizen heeft een Chief Medical Information Officer (CMIO). Het gaat de goede kant op maar het is nog niet genoeg,” aldus Iris Verberk.

Overhandiging
De overhandiging vond toepasselijk plaats na afloop van het Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen zorgpartijen, waaronder de Federatie, en het ministerie van VWS om veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling in de zorg te realiseren. Het landelijk CMIO-netwerk en de Federatie roepen de ziekenhuizen zonder CMIO op om deze op korte termijn aan te stellen. CMIO’s hebben als arts een strategische rol in het ziekenhuis als aanjager van automatisering, innovatie en regionale samenwerking en vormen een brug tussen de medische staf, het ziekenhuis en de techniek.

De Federatie Medisch Specialisten en het Landelijk CMIO Netwerk werken samen op de gebieden van gegevensuitwisseling, het verminderen van administratielast en digitale innovatie. Op deze wijze willen zij de inbreng van alle medisch specialisten bundelen en eenduidig voor het voetlicht brengen.

Link naar volledige visiedocument CMIO 2025.