Digitale patiëntverwijzingen tussen verschillende EPD’s vervangt fax in Friese ziekenhuizen

De ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) claimen een primeur. Zij kunnen nu doorverwijzingen van patiënten digitaal uitwisselen met elkaar, ook al werken ze met verschillende EPD-systemen. 

Het is voor het eerst dat een ziekenhuis met elektronische patiëntendossier (EPD) HiX en een ziekenhuis met het EPD van Epic op deze manier de zorg met elkaar afstemmen, schrijven de ziekenhuizen in een nieuwsbericht op hun website. De nieuwe werkwijze is sinds 1 oktober 2021 in gebruik.

Het niet kunnen uitwisselen van digitale gegevens is een groot probleem in de zorg. Elektronische gegevensuitwisseling is een van de kernpunten waar het Informatieberaad Zorg zich op focust. Juiste gegevens op de juiste plek kan levens reddend zijn. De zorg is een van de weinige sectoren waar de faxmachine nog een prominente plek heeft.

De softwareleveranciers Hix en Epic hebben volgens de Leeuwarder Courant onder druk van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de software voor elkaar opengesteld. Friese ziekenhuizen kunnen sinds 2020 met toestemming van de patiënt persoonlijke gegevens digitaal uitwisselen. Nu kunnen de beide ziekenhuizen dat ook met behandelgegevens voor verwijzigngen. Projectleider Anton Wegman van MCL zegt in de Leeuwarden Courant dat dit voorheen nog per telefoon of fax gebeurde.

Alexander te Slaa, vaatchirurg in MCL en Tjongerschans: ‘Als ik een patiënt ontvang uit een ander ziekenhuis, heb ik alle actuele gegevens nodig. Hoe sneller hoe beter. Dat ik die informatie nu meteen voor me heb als de patiënt binnenkomt, helpt mij enorm. Niet alleen ben ik daardoor meteen goed geïnformeerd, ik kan mijn behandeling vaak ook éérder beginnen. Dat is kostbare tijdwinst.’

Tjongerschans en Medisch Centrum Leeuwarden zijn vanaf oktober met een proef gestart binnen de vaatchirurgie. Die proef is gebaseerd op het  Zorgplatform van de softwareleverancier Chipsoft waarmee, net als Care Everywhere van EPIC, zorginstellingen ongeacht het EPD dat zij gebruiken, gestandaardiseerde medische informatie met elkaar kunnen delen. Tjongerschans doet de diagnose en MCL de opvolging en controle. De zorgverleners van beide ziekenhuizen beschikken daarbij op elk moment over alle relevante informatie, wat de patiëntveiligheid ten goede komt. Deze proef is geslaagd. De ziekenhuizen melden dat ze de digitale uitwisseling voor alle ander poliklinische doorverwijzingen gaan inzetten.

Wiebrand Hoeksma, hoofd ICT van Tjongerschans zegt dat relevante informatie alle patiëntverwijzingen tussen zorginstellingen direct met de patiënt kunnen meereizen, ongeacht het EPD dat de zorginstellingen gebruiken. “Hierdoor beschikken alle zorgprofessionals om de patiënt heen altijd over actuele informatie, heel belangrijk om de patiënt veilige zorg te kunnen bieden. Bovendien stelt deze gegevensuitwisseling de ziekenhuizen en andere zorginstellingen in staat om de samenwerking met hun zorgpartners - regionaal én landelijk - te intensiveren.”

De digitale ondersteuning van verplaatste zorg tussen zorginstellingen met verschillende EPD’s  is een belangrijke stap in de regionale samenwerking, schrijven de ziekenhuizen.

Medisch Centrum Leeuwarden en Tjongerschans