VGZ vergoedt EHealth toepassing MUMC+ voor patiënten met hartritmestoornissen

Zorgverzekeraar VGZ en het Maastricht UMC+ hebben de eHealth-toepassing ‘TeleCheck-AF’, waarmee hartritme op afstand gemeten en geanalyseerd wordt, vast onderdeel van de zorg voor patiënten met hartritmestoornissen gemaakt. De verzekeraar vergoedt deze toepassing. Thuis kunnen meten levert patiënten met hartritmestoornissen gemak op en bespaart zorgkosten.

Blijkens een persbericht van VGZ en het Maastricht UMC+ is deze belangrijke stap in de toepassing en bekostiging van digitale zorg een primeur. Zorg op afstandstoepassingen waren tot nu toe vooralsnog experimenteel, deel van onderzoeksprojecten en werden niet vergoed door zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft deze afspraak over het vergoeden van TeleCheck-AF gehonoreerd. Andere ziekenhuizen kunnen daarom ook eenvoudig afspraken maken met de zorgverzekeraar(s) over deze vorm van digitale zorg.

TeleCheck-AF

Cardiologen van het MUMC+ hebben sinds april 2020 gewerkt aan de TeleCheck-AF. Deze wordt samen met de app Fibricheck, een smartphone app voor detectie van hartritmestoornissen– gebruikt voor zorg op afstand voor patiënten met atriumfibrilleren en andere supraventriculaire hartritmestoornissen. Met die app kunnen de patiënten zelf een hartritme meting uitvoeren. De gegevens komen bij hun cardioloog terecht, die ze beoordeelt en via een teleconsult (telefonisch of beeldbellen) op afstand een behandeladvies geeft. Dit levert de patiënt gemak op, die hoeft niet meer fysiek naar het ziekenhuis en die kan eenvoudig communiceren met de behandelaar. Patiënt August van Wilgenburg (59) is er gelukkig mee. “Ik kan met die app elk moment van de dag mijn hartritme checken. En mijn arts kan op afstand volgen en eventueel ingrijpen. Het geeft een veilig gevoel, je bent gerustgesteld. Je hoeft je geen zorgen meer te maken.”

Kostenbesparing

Tot nu toe maakten ongeveer 1400 patiënten van het MUMC+ gebruik van TeleCheck-AF, met de app Fibricheck. Hierdoor nam het aantal ECG’s en holteronderzoeken per zorgtraject substantieel af en hebben teleconsulten fysieke afspraken in het ziekenhuis vervangen. Dit betekent een besparing van kosten en tijd. Landelijk zijn er circa 142.000 patiënten die jaarlijks een cardioloog bezoeken en in aanmerking komen voor het gebruik van TeleCheck-AF. Als alle andere ziekenhuizen TeleCheck-AF toepassen is een besparing van circa €24 miljoen aan zorgkosten mogelijk, becijferen het MUMC+ en VGZ.

Van experiment naar standaard aanbod

Dominik Linz, cardioloog in het Maastricht UMC+, is trots dat zorg op afstand nu echt onderdeel is van zijn werk. “Ik merk dagelijks dat patiënten er behoefte aan hebben. Ik hoop dat andere ziekenhuizen in Nederland en heel Europa snel zullen volgen.” Volgens hem is deze ontwikkeling met TeleCheck-AF, waarbij het MUMC initiatiefnemer is, het grootste project op het gebied van digitale zorg in de coronacrisis in Europa. “Op dit moment doen 41 centra - met meer dan 4000 patiënten mee - en gebruiken daarvoor de app Fibricheck. Het MUMC+ is het eerste ziekenhuis van Europa dat definitieve afspraken heeft over de financiering.”

Hartritme
Beeld: ©Valerie Kuypers