ISDN stopt per 1 april: wat is de impact voor de zorg?

KPN stopt op 1 april met ISDN. Dit kan impact hebben op de zorg omdat een deel van de zorginstellingen gebruikmaakt van een ISDN-verbinding voor het versturen van faxen, veronderstelt Faexit, een initiatief van VZVZ, RSO Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Het faxen van patiëntengegevens met andere zorgverleners via een ISDN-verbinding lukt vanaf 1 april niet meer.

De zorg is een van de weinige sectoren waar de faxmachine, voor het delen van patiënteninformatie, nog een prominente plek heeft. Faxen zijn vaak verbonden via ISDN. Zorginstellingen doen er daarom goed aan hun fax aansluiting te controleren en tijdig van voor alternatieve aansluiting te kiezen voor het delen van patiënteninformatie.

Faexit is bezig met een analyse om de impact van het stopzetten van de ISDN in kaart te brengen. Een aantal zorginstellingen had al aangegeven nog met ISDN te werken, geeft Merijn Mulders senior adviseur advies en innovatie bij VZVZ aan.  “We gaan ervan uit dat de meeste zorgpartijen wel over zijn gestapt naar een ander communicatiesysteem, maar we weten het niet zeker.” Via de korte vragenlijst mogelijk geen faxverkeer na 1 april 2022 wil Faexit de impact op de zorg inventariseren. Faexit heeft als doel om zorginstellingen in de periode 2022-2024 te ondersteunen met de transitie van het vervangen van de fax voor een veilig digitaal alternatief voor uitwisseling van patiëntinformatie.

KPN heeft ISDN, dat staat voor Integrated Services Digital Network, in 1996 geïntroduceerd als baanbrekend netwerk voor gegevensoverdracht. Deze oplossing waarmee gelijktijdig gebeld en geïnternet kon worden werd populair onder zakelijke klanten en dus ook in de zorg. De technologie is inmiddels verouderd en de markt voor vaste telefonie is grotendeels vervangen met bellen via internet, zoals VOIP.nl.

KPN heeft in 2017 al aangekondigd gefaseerd met ISDN te willen gaan stoppen zodat klanten konden overstappen naar andere initiatieven op de markt zoals DSL en glasvezelnet of Voice over IP (VOIP). De laatste verbindingen, de zogeheten ISDN 15/20/30 verbindingen, stoppen op 1 april 2022.

Eerder berichtten de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) dat in plaats van via de fax nu  doorverwijzingen van patiënten digitaal kunnen uitwisselen met elkaar, ook al werken ze met verschillende EPD-systemen.