EHDS-Webinar gemist? Geen nood, kijk hem hier terug

‘Elektronische gegevensuitwisseling stopt niet bij de grens’

‘Zorg stopt niet bij de landgrens; elektronische gegevensuitwisseling ook niet’, zegt plaatsvervangend secretaris-generaal Abigail Norville in de opening van de webinar: Wat wilt u weten over EHDS?  In dit webinar wordt uiteengezet wat het voorstel voor de European Health Data Space voorstelt.

De webinar over de European Health Data Space: Wat wilt u weten over EHDS? Is 19 juli live uitgezonden. Wie de webinar heeft gemist, kan hem terugzien op de event website.  

Op 3 mei heeft de Europese Commissie de teksten vrijgegeven voor het voorstel voor de European Health Data Space (EHDS).  Het Europese voorstel beoogt drie dingen: het geeft burgers meer controle en zeggenschap over hun eigen gezondheidsgegevens, het reguleert de markt voor EPD-systemen zodat deze veilig zijn en met elkaar kunnen communiceren en het vergroot de beschikbaarheid van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek, innovatie en beleid.


Gezamenlijke uitdagingen

Dit voorstel is belangrijk, stelt Norville. ‘Kwalitatief goede zorg betaalbaar en toegankelijk houden is een uitdaging die niet stopt bij de grens. De zorg stopt namelijk ook niet bij de landsgrens.’ Ze zegt dat andere Europese landen met dezelfde uitdagingen in de zorg kampen als Nederland als het gaat om eenheid van taal en techniek, op de samenwerking met de ICT-industrie, op de kwaliteit en beschikbaarheid van zorgdata. Ze is er van overtuigd dat meer en betere Europese samenwerking in elektronische gegevensuitwisseling en betrouwbare en veilige beschikbaarheid van zorgdata helpt om de gezamenlijke uitdagingen het hoofd te bieden. ‘Het nieuwe Europese voorstel voor een Europese ruimte voor gezondheidsgegevens kan hierbij helpen.’


Webinar

Weten wat dat voorstel inhoudt, is een grote wens van de bijna vierhonderd kijkers van de webinar op 19 juli. Zij konden vooraf vragen insturen. De meesten mensen hebben aangegeven graag algemene kennis te willen over de EHDS, de grote lijnen te willen zien en wanneer het van kracht wordt. Ook kwamen veel vragen binnen over de WEGIZ. De organisatie heeft het webinar rond deze wensen opgebouwd.  Voor de webinar van 19 juli: Wat wilt u weten over EHDS? heeft de reactie bijna honderd vragen ontvangen. Een aantal van deze vragen zijn beantwoord in de webinar. De rest gaat de redactie de komende tijd plaatsen op de webiste www.gegevensuitwisselingindezorg.nl. De vragen zijn gecategoriseerd in vier rubrieken: algemeen, primair gebruik van data, secundair gebruik van zorgdata en zorg-ict-markt.  

⇒  Webinar gemist? Kijk de webinar Wat wilt u weten over EHDS? terug

Veel gestelde vragen over de EHDS European Health Data Space (EHDS) 

⇒ Meepraten over EHDS? Ga naar de EHDS Community op het Zorgbrede community platform

Webinar 19 juli 2022 terugkijken