Wegiz: hoe nu verder?

De Eerste Kamer behandelt binnenkort het wetsvoorstel voor elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Hoe gaat dat in z'n werk? Dat vertelt Esther Spaans, wetgevingsjurist bij VWS, in een interview op gegevensuitwisselingindezorg.nl.

Beeld: ©Rijksoverheid / Corné Bastiaansen

Van wetsvoorstel naar wet is een heel traject. Op 30 april 2021 is de Wegiz ingediend bij de Tweede Kamer. Die nam het wetsvoorstel unaniem aan op 27 september 2022. 

Op het voorstel zijn zeven amendementen en een paar moties aangenomen. “Sommige amendementen zijn niet zo ingrijpend. Die hebben alleen verduidelijking gegeven aan de wettekst. Andere amendementen, zoals het amendement over de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) en over marktwerking, hebben nog uitwerking nodig”, zegt Spaans in het interview.

Volgende stap: Eerste Kamer stelt inhoudelijke vragen

Voordat de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelt, is er op 15 november een technische briefing voor de leden van de Eerste Kamer. In deze live te volgen briefing geven VWS-ambtenaren antwoorden op inhoudelijke vragen van de Kamerleden over het voorstel. Op 29 november volgt een voorbereidend onderzoek.

De Eerste Kamer mag het wetsvoorstel alleen aannemen of verwerpen. Als de Eerste Kamer de Wegiz aanneemt, ondertekenen de Koning en de verantwoordelijke minister (in dit geval VWS-minister Ernst Kuipers) de wettekst. Na publicatie van de wet in het Staatsblad treedt de wet in werking op een bij een apart besluit te bepalen tijdstip.

Lees meer over het hele traject, de amendementen en de moties in het interview met Esther Spaans