Podcast Voorzorg: 'Er moet meer tegenover hoge winstmarges zorg-ICT-leveranciers staan’

Zowel leveranciers als zorgorganisaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen om databeschikbaarheid in de zorg mogelijk te maken. Dat zegt Bianca Rouwenhorst - directeur Informatiebeleid en CIO bij het ministerie van VWS - in de podcast Voorzorg van Skipr en Zorgvisie.

Over de winstmarges van ICT-leveranciers is Rouwenhorst genuanceerd: 'Het is niet zo dat dat hele andere percentages zijn dan op andere vlakken in de ICT-wereld. Alleen: We willen dat zorggeld naar de zorg gaat en niet naar ICT-toepassingen. Dus je moet een draai maken en zorgen dat die ICT-toepassingen die je ontwikkelt ook direct zorgen voor betere zorg.'

Wegiz

VWS heeft een rol door met de betrokken partijen in gesprek te gaan, maar ook de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is belangrijk. 'Daarin maken we afspraken over standaarden voor gegevensuitwisseling. Dat is minimaal het eerste wat je moet doen. Dat moet je zorgen dat er technisch uitgewisseld kan worden en dan moet je ook nog randzaken regelen, zodat je ook de privacy en het medisch beroepsgeheim kunt borgen.'

Beluister de podcast Voorzorg met Bianca Rouwenhorst