Kuipers in Eerste Kamer: ‘Met de Wegiz blijven data bij de bron’

Het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) regelt dat bepaalde gegevens in bepaalde situaties elektronisch moeten worden gewisseld, zei VWS-minister Kuipers gisteren tijdens het Wegiz-debat in de Eerste Kamer. “Daarvoor hebben we een landelijk dekkend netwerk nodig dat de uitwisseling van gegevens mogelijk maakt. Data van patiënten blijven bij de bron.”

Minister Ernst Kuipers
Beeld: ©Rijksoverheid

Kuipers beantwoordde tijdens het debat vragen van Kamerleden van onder meer D66, 50PLUS, SP, ChristenUnie, PVV en VVD. De Kamerleden waren het eens over de noodzaak van elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Hun vragen gingen bijvoorbeeld over bescherming van persoonsgegevens, over de European Health Data Space (EHDS) en over de Meerjarenagenda Wegiz.

Vliegwiel

Kuipers legde uit dat de implementatie van de Wegiz in het begin tijd kost, maar straks steeds sneller gaat: “Met het zorgveld ben ik al bezig met de implementatie, zodat de eerste verplichtingen zo snel mogelijk van kracht kunnen worden. Die eerste gegevensuitwisselingen werken als een vliegwiel.” Ook gaf de minister een doorkijkje naar de toekomst, waarin zorgverleners minder tijd kwijt zijn aan administratie en meer tijd hebben voor de zorg voor de patiënt.

Stemming over Wegiz

De Eerste Kamer stemt op 18 april over de Wegiz. Bij een positieve stemming kan de Wegiz op 1 juli - na publicatie in het Staatsblad - inwerking treden.

Kijk hier het Wegiz-debat in de Eerste Kamer terug.

Of lees op de site van de Eerste Kamer de impressie van het debat.