Meet up voor ICT-leveranciers in de zorg 10 oktober 2018

Er zijn tien programma’s die digitale gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en zorgverlener en patiënt moeten bevorderen. Tijdens een meet up op 10 oktober 2018 praatten programmaleiders de ICT-leveranciers bij over de ambities en doelstellingen. En spraken ICT-leveranciers over hun mogelijkheden. Een verslag.

Voorwoord: ‘De vrijblijvend­heid verdwijnt’

“Leven in Nederland betekent leven in een land met een van de beste zorgstelsels ter wereld. Tegelijkertijd werken we in de zorg nog met cd-rom of fax en moeten patiënten dertig keer hun verhaal vertellen en zeven keer foto’s laten maken, omdat de gegevens tussen zorginstellingen niet kunnen worden uitgewisseld. Zorgprofessionals moeten dossiers overtypen in tijd die ze niet kunnen besteden aan cliënten. Dat is niet uit te leggen.

Erik Gerritsen
Beeld: ©Eelkje Colmjon

Politieke belangstelling

Digitaliseren is nodig, om vele redenen. Om fouten bij overdracht te voorkomen. Maar ook om de zorg productiever te maken. Over twintig jaar werken er niet méér professionals in de zorg, maar doen wel meer mensen een beroep op die zorg. Dat kan alleen als we efficiënter gaan werken. Zorginfrastructuur en ict-standaarden stonden lange tijd niet in de belangstelling van de politiek. Dat is veranderd. Het ministerie van VWS moet meer tempo maken en dingen verplichten, vindt de Tweede Kamer. En dat gebeurt nu ook.

Met elkaar

De programma’s die investeringen in de zorg-ict mogelijk maken en helpen te komen tot standaarden, komen in de fase van implementeren. Daarmee verdwijnt de vrijblijvendheid. Instellingen hebben softwareleveranciers nodig om systemen zo af te stemmen dat ze elkaar ondersteunen. Het einde van het vendor-lock-in tijdperk is aangebroken. We gaan uit van leveranciers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het ministerie heeft de softwareleveranciers nodig om ons scherp te houden. Vertel ons wat we anders en beter moeten doen dan we nu doen. Zodat we kunnen aanpassen waar nodig.
Want digitalisering van de zorg moeten we met elkaar doen.”

Sfeerimpressie meet-up ICT-leveranciers in de zorg, notitieblokjes en pennen
Beeld: ©Eelkje Colmjon