Informatiestandaarden en medicatieveiligheid

Lisanne van der Molen, programmamanager Care en GGZ bij Nictiz, praat de aanwezigen bij over de ‘zibs’: de zorginformatiebouwstenen. Zij beschrijven welke gegevens van het zorgproces op welke manier moeten worden vastgelegd.

Presentatie informatiestandaarden in de langdurige zorg

eOverdracht

In een van de proeftuinen wordt gewerkt aan het implementeren van eOverdracht (verpleegkundige overdracht). Daarbij ligt nu de focus op de zibs voor de aanmeldfase. Heeft cliënt een sonde, een infuus of een stoma? Voorbeelden van toegevoegde zibs die voor verpleegkundigen en transferverpleegkundigen belangrijk zijn. Eind 2018 is de vertaling van de zibs naar technische eisen voor zorginformatiesystemen (FHIR-profielen) gereed.

Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Veel informatie voor de PGO is al beschikbaar in zibs. Welke gegevens de cliënt of zijn mantelzorger in de PGO wil hebben, wordt momenteel in kaart gebracht. Opvallend is dat cliënten behoefte hebben aan een plek in hun PGO waar ze overzicht van al hun afspraken hebben. Ook wordt nu de zib ‘levensverhaal’ onderzocht. Essentieel, want het maakt duidelijk wat belangrijk is voor het leefplezier van een cliënt. De proeftuinen voor de PGO zijn begonnen met negen zibs die al een FHIR-profiel hebben. Bij de uitbreiding wordt de focus ook gelegd op de gehandicaptenzorg.

Medicatieveiligheid

Marja Verwoerd, programmamanager Medicatieproces bij Nictiz, hoeft eigenlijk niet uit te leggen waarom medicatieveiligheid zo belangrijk is. Op het scherm staat de realiteit: per dag worden gemiddeld 179 mensen in het ziekenhuis opgenomen, waarvan bij 75 de oorzaak een geneesmiddel is. Actuele medicatie-informatie en eenduidige registratie en uitwisseling van medicatiegegevens tussen professionals en met de cliënt zijn hier van wezenlijk belang. Van het voorschrijven tot en met het gebruik. Dit heeft veel invloed op de systemen van de leveranciers. Maar hier zit wel dé meerwaarde voor de cliënt.

Presentatie over medicatieveiligheid