Open consultatie Health Tools Interoperability (HTI) van start!

Vandaag start de open consultatie van de Health Tools Interoperability-standaard die Stichting Beter met Elkaar ontwikkeld heeft en die in gebruik is genomen door verschillende leveranciers. Tot en met maandag 4 oktober 2021 kun je je reactie op HTI doorgeven via OpenConsultatiesInformatieBeraadzorg@minvws.nl.

De reactiemogelijkheid is inmiddels gesloten. Onderstaand de ontvangen reacties op de open consultatie.

De kernvraag van de open consultatie is: komt HTI tegemoet aan de wensen en eisen van het zorgveld en voldoet het aan de behoefte?

Na de open consultatie wordt het Informatieberaad Zorg gevraagd te besluiten over toelating van HTI als (kandidaat)bouwsteen in het duurzaam informatiestelsel van de zorg.

Health Tools Interoperability

HTI is een open technisch protocol, waarmee eHealth- en portal-leveranciers zonder persoonsgegevens aan elkaar te verstrekken, met elkaar kunnen integreren. Bijvoorbeeld dat een gebruiker van een digitaal wijkplatform direct een eHealth-module kan openen, zonder daarbij een e-mailadres of persoonsgegevens te hoeven verstrekken. HTI helpt om de rompslomp op de achtergrond tussen ict-leveranciers en zorgaanbieders omtrent techniek of concurrentie voor de gebruiker relatief onzichtbaar te maken.

HTI biedt mogelijkheden voor zowel personen als voor aanbieders van zorgmodules:

  • Een naadloze integratie houdt voor personen in dat ze moeiteloos en veilig met hun profiel vanuit het voor hen vertrouwd platform, een zelfzorg-module van een zorgaanbieder kunnen starten en volgen. Ze hoeven hiervoor geen extra account aan te maken en te beheren op het platform van de zelfzorg-aanbieder.
  • Een naadloze integratie houdt voor ict-leveranciers een lichte implementatie in, die relatief gemakkelijk te implementeren is. Daarnaast bereiken leveranciers van eHealth een groter publiek, terwijl wel herleidbaar blijft waar de gebruikers vandaan komen. Leveranciers van portalen kunnen via HTI apps van derden starten. Zo bieden zij de gebruikers van hun portaal een omgeving voorzien van rijke content.

Meer over HTI

Onder 'Publicaties' onderaan dit bericht vind je ‘Health Tools Interoperability (HTI) als (kandidaat)bouwsteen voor het duurzaam informatiestelsel in de zorg’. Daarin is HTI langs het format van het proces van toelating beschreven. Op deze pagina vind je aanvullende informatie over HTI.

Reactie en publicatie

Tot en met maandag 4 oktober 2021 kun je je reactie op HTI mailen naar: OpenConsultatiesInformatieBeraadzorg@minvws.nl.

Je reactie wordt na afloop van de open consultatie voorafgaand aan bespreking in het Informatieberaad voor persoonsgegevens geanonimiseerd en gepubliceerd via de website van het Informatieberaad Zorg, tenzij je nadrukkelijk bezwaar maakt tegen publicatie. Vermeld dit dan duidelijk bij je inzending.