Zwolse zorgorganisaties stellen patiënt centraal

Patiënten in de regio Zwolle krijgen het makkelijker. Zij hoeven straks niet steeds weer opnieuw hun verhaal te vertellen aan verschillende zorgverleners. Daarbij krijgen zij regie over hun eigen patiëntgegevens. De Zwolse zorgorganisaties Buurtzorg, Icare, IJsselheem, Isala, PGVZ Thuiszorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen elektronisch patiëntgegevens uitwisselen via eOverdracht. Vier van deze organisaties stellen daarbij patiëntgegevens beschikbaar via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) voor de patiënten.

Dit meldt RTV Focus Zwolle.

Met de eOverdracht wordt de uitwisseling van patiëntgegevens gestandaardiseerd. Dat moet de zorg veiliger maken, omdat er minder ruimte is voor verschillende interpretaties van zorgverleners. Daarbij hoeft de patiënt dan niet steeds bij elke zorgverlener hetzelfde verhaal te vertellen. Een PGO moet het makkelijker maken voor patiënten om hun eigen zorggegevens in te zien en toegankelijk te maken voor verschillende behandelaren.  

Nederlandse standaard

De samenwerkende partijen hebben voor het project een subsidie ontvangen via de regeling InZicht uit het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP). Het programma InZicht heeft als doel om veilige en eenduidige elektronische gegevensuitwisseling te versnellen. VWS heeft voor verschillende zorgsectoren versnellingsprogramma’s ingericht om het uitwisselen van gestandaardiseerde informatie tussen de zorginstelling en de patiënt mogelijk te maken, liefst via een MedMij-gecertificeerd PGO. Alle VIPP programma’s werken hieraan.

De zes Zwolse zorgorganisaties hebben medio 2021 subsidie aangevraagd voor de InZicht ‘modules’ pgo en eOverdracht. Icare, IJsselheem, PGVZ en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht werken ook aan het ontsluiten van cliëntgegevens naar pgo’s. deze ontsluiting gebeurt volgens de regels uit het MedMij afsprakenstelsel. Met de subsidie hebben de organisaties tot en met 31 december 2022 de tijd om eOverdracht volgens de Nederlandse standaard te realiseren.

De zes organisaties maken deel uit van het Informatieberaad Zorg Groot-Zwolle (IBGZ), een samenwerkingsverband van elf vvt-organisaties, Isala, openbare apothekers, huisartsen en revalidatiecentrum Vogellanden

Patiënt Centraal en gestandaardiseerde gegevensuitwisseling zijn twee van de outcomedoelen van het Informatieberaad Zorg. In het Informatieberaad Zorg werken zorgkoepels en -organisaties en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Milieu samen aan een duurzaam informatiestelsel in de zorg. De andere outcomedoelen zijn medicatieveiligheid en eenmalig vastleggen en hergebruik gegevens.

Beeld: ©Bert de Jong